Mezzosopraan

Tania Kross

Mezzosopraan Tania Kross werd geboren te Curaçao. Zij behaalde cum laude haar Bachelor en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens haar opleiding won zij verschillende concoursen waaronder de eerste prijs van het Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en het Cristina Deutekom Concours.

Na haar studie was zij lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd zij door Het Concertgebouw verkozen tot “Rising Star”. Ze gaf een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ging op tournee langs de diverse concertzalen van de wereld, onder meer in Parijs, Salzburg, Wenen, Athene, Birmingham, Keulen en Carnegie Hall in New York. Op de prestigieuze BBC Singer of the World Contest 2003 in Cardiff trad Tania op als vertegenwoordiger van Nederland.

Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. In de Staatsoper in Stuttgart, Het operahuis in Riga en op het Glyndeborne Festival is zij een graag geziene Carmen. Over haar Carmen inGlyndeborne o.l.v. Stephan Denève zei zij:
“It’s fun to find one Carmen with the hair of Shirley Bassey, the figure of Barbara Windsor, the strut of Tina Turner and the freneticism of a go-go dancer paid by the wiggle. Her voice – smoky but with a glinting edge – is distinctive but cultured too.” 
(The Times, 2008).

Ook op andere podia was Tania regelmatig te zien. Zo debuteerde zij in de Munt in Brussel als Tolomeo in Giuglio Cesare van G.F.Handel o.l.v. René Jacobs. Vervolgens  keerde zij terug als Baba the Turk uit The Rake’s Progress van Igor Stravinsky o.l.v. Lawrence Renes. Zij nam de rol van Bersi voor haar rekening in Andrea Chenier van U. Giordano tijdens de Bregenzer Festspiele o.l.v. Ulf Schirmer. In de Staatsoper in Hannover en in Hamburg zong zij Rosina in Il Barbiere di Siviglia van G.Rossini, Hansel in Hansel und Gretel van E.Humperdinck, Sesto in Giuglio Cesare en Cherubino in Le Nozze di Figaro van W.A. Mozart.

Tania Kross is regelmatig te zien op Nederlandse operapodia . Zij debuteerde bij de Nationale Reisopera als Flora in La Traviata van Verdi en zong daarnaast de rol van Suzuki in Madama Butterfly en Baba the Turk in the Rake’s Progress van I. Stravinsky. Bij de Nederlandse Opera was zij te horen als Lola in Cavalleria Rusticana o.l.v. Carlo Rizzi, Messagiera, Melanto en Fortuna in de Monteverdi Cyclus en Mahler, Queen en Sheherazade in Marco Polo van Tan Dun.

(Bron: www.taniakross.com)