Orkest

Het orkest is een afspiegeling van de Nederlandse Cardiologie: cardiologen, huisartsen, patiënten, een thoraxchirurg, een klinisch geneticus, artsen in opleiding, cardiologen in opleiding, medisch studenten, vrienden en familie en nog meer….

In de aanloop naar het concert op 1 september a.s. zult u via deze website nader kennis maken met deze bijzondere mensen en hun achtergrond. Klikt u op de naam voor meer informatie.

 • +Angélique Boel: cello
  Ik ben Angélique Boel en heb op mijn 10e jaar mijn hart aan de cello verpand. Ik begon met spelen in een klasje met 10 kinderen, vijf speelden viool, vier cello, en een op contrabas. Samenspelen met anderen is het mooiste wat er is. Muziek maken is voor mij een goede manier om te ontspannen. Ik werk als beleidscoördinator bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op het terrein van burgerschap. Mijn band met cardiologie is tweeledig: mijn jongste dochter heeft een hartritmestoornis en sinds vorig jaar een pacemaker, en ik speel samen met Lex Maat, cardioloog,  in het symfonieorkest Rijnmond. Naast klassieke muziek ben ik een groot liefhebben van wereld-, jazz- en geïmproviseerde muziek.

 

 • +Anneke Maat-Kievit: cello
  Ik ben Anneke Maat-Kievit en heb als klinisch geneticus en opleider in het ErasmusMC te Rotterdam te maken met erfelijke- en aangeboren aandoeningen. Ik  speel cello o.a. in het Symfonie Orkest Rijnmond en heb mijn hart verpand aan een thoraxchirurg. 

 


 • +Carla Nooijen: hobo
  Ik ben Carla Nooijen, 27 jaar, en woon in Rotterdam.

  Ik speel hobo en daarnaast ligt mijn hart bij mijn promotieonderzoek op de afdeling revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC in Rotterdam. Het doel van mijn onderzoek, getiteld Act-Active, is om meer bewegen bij mensen met een recente dwarslaesie te stimuleren. Hierbij onderzoeken we onder andere ook of meer bewegen bij deze groep leidt tot minder risico op hart- en vaatziekten.

 

 • +Esther Jansen: fagot
  Ik ben Esther Jansen, speel fagot, woon in Delft met 3 kinderen en man. Ik werk als financieel adviseur. Mijn link met cardiologie is er niet direct, behalve dat ik tot de doelgroep van cardiologie behoor. Sinds 2009 beschik ik over een ICD na een geslaagde reanimatie. Dus, wat er met de opbrengst van dit concert gaat gebeuren kan ik alleen maar toejuichen.

 

 

 

 • +Evelien Kort
  Ik ben Evelien Kort, werkzaam als arts-assistent in opleiding tot cardioloog verbonden aan het UMC te Utrecht. Momenteel ben ik werkzaam te Amersfoort. Mijn geneeskunde studie heb ik in Groningen gevold, alwaar ik ook jaren in het Groninger studenten orkest MIRA heb gespeeld, zowel op viool als altviool. Op mijn 8ste ben ik begonnen met vioolspelen en altviool kwam daar later bij. In orkesten speel ik nu voornamelijk altviool aangezien daar vaker vraag naar is en omdat het ook gewoon een heel mooi instrument is!

 

 • +Gert van Houwelingen: tuba en bastrombone
  Tijdens zijn studie geneeskunde in Rotterdam speelde hij ruim drie jaar in het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest. Ook speelde hij ruim 10 jaar in het Rotterdamse Bever Brass Ensemble. Nadat hij voor zijn werk in het LUMC te Leiden was verhuisd naar Oegstgeest, heeft hij drie jaar fagotlessen gevolgd bij Stella Vader; dit overigens als nieuwe uitdaging naast het trombonespel.

  In 2003 verhuisde het gezin Van Houwelingen naar Enschede waar Gert ging werken als interventiecardioloog in het nieuw te bouwen hartcentrum. Bij nieuw werk horen nieuwe uitdagingen. Gert werd samen met echtgenote Corrie en zoon Gerben lid van Harmonie Orkest Twente. Hier ging hij eerst aan de slag als bastrombonist en later ook als tubaïst. Naast HOT is Gert ook actief als remplacant in meerdere andere harmonie- en symfonieorkesten in de regio, alsmede in de Thorax Big Band: het huisorkest van Thoraxcentrum Twente.

 

 • +Haakon Brouwer: cello
  ”Zie jij jezelf echt als patholoog?” vroeg ik een van mijn beste vrienden. Het verhaal gaat dat hij daarna nooit meer twijfelde aan zijn keuze voor cardiologie. En zo kwalificeerde ik mij voor deelname aan dit bijzondere orkest.


  Voor ik in 1997 voor de studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft koos, volgde ik de vooropleiding cello aan het Conservatorium van Utrecht. Orkestervaring deed ik onder andere op in het Jeugd Orkest Nederland en later in het Nederlands Studenten Orkest. Ik zette mij in voor het DSMG Apollo en werd, bij hoge uitzondering, toegelaten tot het Nederlands Artsenorkest. Mijn studie in Delft rondde ik in 2003 af. Daarnaast kreeg ik de kans om in Tsjechië en Zwitserland te studeren.


  Na mijn afstuderen startte ik bij het architectenbureau van Cees en Diederik Dam, Dam & Partners Architecten, in Amsterdam. Als project architect werk ik daar aan diverse, uiteenlopende en uitdagende projecten; van het combineren van wonen en zorg in het Houthof in Haarlem tot binnenstedelijke ontwikkelingen als het Stadionplein in Amsterdam. Hoogbouw, zoals de Maastoren in Rotterdam, heeft mijn bijzondere aandacht.

  In mijn woonplaats Hilversum zet ik mij in voor het behoud van monumenten en ik prijs mij gelukkig om met vrouw en twee zonen in een voormalige nazorgwoning op het terrein van landgoed Zonnestraal te wonen.


 

 • +Han van Dop: viool
  Ik ben Han van Dop, gepensioneerd natuurkundige en oud patiënt van Richard Hauer, gepensioneerd cardioloog.

 

 • +Inge Wijnbergen: viool
  Ik ben Inge Wijnbergen en ben werkzaam als interventie-cardioloog in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Daarnaast ben ik nog bezig met promotie onderzoek wat ik in 2014 hoop af te ronden. In het orkest ben ik te vinden bij de 2e violen, alhoewel ik me de laatste paar jaar meer heb toegelegd op piano spelen.

  Naast de muziek is sporten natuurlijk ook belangrijk, dus als de diensten het toelaten, ben ik bij de hardloopclub te vinden om alles er weer even lekker uit te lopen.

 


 • +Jacqueline Janse: hobo
  Dag allemaal! Mijn naam is Jacqueline Janse en ik haal mijn hart op aan hobospelen. Ik heb Gezondheidswetenschappen gestudeerd en nu werk ik op de onderzoeksafdeling Parasitologie in het LUMC in Leiden. Helaas zitten hartkwalen in mijn familie…

 


 • +Jeroen Hendriks: dwarsfluit
  Mijn naam is Jeroen Hendriks en ik speel dwarsfluit. Ik ben als onderzoeker werkzaam op de afdeling Cardiologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum, waar ik recentelijk gepromoveerd ben op het onderwerp geïntegreerde zorg voor patiënten met atriumfibrilleren (AF-polikliniek). Daarnaast ben ik voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hart en Vaat Verpleegkundigen (NVHVV).


 • +Lex Maat: pauken
  Ik ben Lex Maat, werkzaam als cardiothoracaal chirurg in het ErasmusMC Rotterdam met als aandachtsgebieden oa harttransplantatie en steunharten. Ik kreeg les in slagwerk en pauken van Loet Talboom, destijds de paukenist van het Rotterdams Philharmonisch orkest. Toen ik mijn leraar voor het eerst in het RPhO zag spelen, Beethoven 7, koos ik definitief voor pauken. Het pauken spelen is langzamerhand van hobby tot passie geworden. Ik speel nog steeds in symfonie orkesten en ik ben oude pauken gaan verzamelen en restaureren, heb er inmiddels 17. Het mooiste paar is een 2-tal kleine reispaukjes uit 1900, gemaakt door Hans Schnellar. Schnellar was paukenist bij de Weense Staatsopera en de Wiener Philharmoniker van 1894-1934; in die tijdspanne waren oa Gustav Mahler en Richard Strauss zijn chef dirigenten. In Nederland hebben ook het Concertgebouw Orkest en Marinus Komst (paukenist KCO) originele Schnellar pauken. Ik bespeel het liefst pauken bespannen met geitenvel vanwege de mooie warme en heel heldere klank, geheel volgens de Weense traditie. Paukenist en cardiochirurg, er zijn best veel overeenkomsten.  In de OK moet ik me focussen op het opereren zelf, communiceren met alle disciplines om mij heen, opletten op de monitoren en zorgen dat de operatie perfect en in een juist tempo verloopt. In het orkest moet ik zorgen voor een perfecte stemming en intonatie van mijn pauken, communiceer ik voortdurend met de dirigent en adem mee met de blazers en de strijkers om inzetten en noten mooi op elkaar af te stemmen; met mijn beat  benadruk ik accenten in de muziek en help ik de dirigent met goed getimde paukenslagen het orkest te versnellen naar muzikale hoogtepunten.

 

 • +Onno Meijer: klarinet
  Mijn naam is Onno Meijer. Ik speel graag klassieke kamermuziek en in orkesten, en doe dat dan op een klarinet. Ik werk op het LUMC als docent en onderzoeker aan de neuro-endocrinologie van stress-hormonen. Liefst die uit de bijnierschors (cortisol). Van oudsher doe ik dat in het kader van psychiatrie, maar sinds kort kijk ik ook naar metabole, ontstekings- en hart-en-vaat-effecten. Het lijkt er zomaar op dat interferentie met stresshormonen nog meer gunstige effecten op de gezondheid zou kunnen hebben, dan we al weten. Nu is de uitdaging hoe we dat kunnen inzetten om gezondere mensen te krijgen.

 

 • +Pepijn van der Voort: viool
  Mijn naam is Pepijn van der Voort. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als cardioloog-electrofysioloog in het Catharina ziekenhuis Eindhoven.Voor ik geneeskunde ging studeren heb ik lang overwogen om van viool spelen mijn beroep te maken, maar achteraf heb ik nooit spijt gehad van mijn keuze voor de geneeskunde.  De laatste jaren speel ik vooral strijkkwartet en andere kamermuziek, maar het is ontzettend leuk om weer eens in een groot orkest als het ONC te spelen.

 

 • +Richard den Exter: viool
  ‘Ik ben Richard den Exter en speel tijdens dit project mee met de 1e violen. Erg leuk om met mede-medici te mogen musiceren! Vioolspelen doe ik al van jongs af aan en doe dit nog altijd met veel plezier. Een schitterende mogelijkheid om te kunnen spelen in ‘s werelds mooiste concertzaal zal ik dan ook zeker niet laten liggen.

  Verder heb ik geneeskunde in Rotterdam gestudeerd en momenteel werk ik als poortarts op de spoedeisende hulp van het Vlietland Ziekenhuis te Schiedam. Met de cardiologie kom ik dan ook dagelijks in aaraking. Misschien dat ik binnenkort nog eens een stukje vioolspel aanbied op de SEH als behandeling, zou het werken?

 

 • +Rob Wielenga: altviool
  Ik ben Rob Wielenga. Ik speel altviool en ben cardioloog, werkend in het Amphia Ziekenhuis Breda

 

 • +Tiny Korse: hoorn
  Mijn naam is Tiny Korse en ik werk in Het Antoni van Leeuwenhoek als wetenschappelijk onderzoeker op het klinisch chemisch laboratorium.

  Ik ben betrokken bij verschillende projecten, waaronder een onderzoek naar cardiovasculair risico bij vrouwen die door hun behandeling vervroegd in de overgang raken. De behandeling in dit onderzoek is het preventief verwijderen van eierstokken bij vrouwen die een verhoogd risico hebben op het krijgen van eierstokkanker. Bij jonge vrouwen is deze operatie behoorlijk ingrijpend: door de plotse veranderingen in de hormoonhuishouding raken deze vrouwen direct in de overgang. Behalve de bekende overgangsklachten als opvliegers en nachtzweten, zijn er ook aanwijzingen dat deze hormonale veranderingen een hoger cardiovasculair risico met zich meebrengt. In ons onderzoek kijken wij naar de relatie tussen de veranderingen in de hormoonhuishouding ten gevolge van deze operatie en cardiovasculaire parameters zoals het lipidenprofiel in het bloed. Wij verwachten hierdoor meer inzicht te krijgen in het biochemische proces van hart- en vaatziekten ten gevolge van hormonale veranderingen. Hiermee kunnen we de vrouwen beter voorlichten over de consequenties van een dergelijke ingrijpende operatie en beter begeleiden na deze ingreep.

  Naast mijn werk als onderzoeker, speel ik al heel lang zowel moderne hoorn als natuurhoorn in verschillende orkesten en kamermuziekensembles.

 


 • +Tom van Loenhout: klarinet
  Mijn naam is Tom van Loenhout, ik ben 55 jaar.

  Na mijn opleiding geneeskunde en specialisatie cardiologie in Nijmegen, werk ik sinds 1993 als cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Sinds enkele jaren ben ik ook interventiecardioloog en maak deel uit van het team interventiecardiologen van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, waarmee we nauw samenwerken. Mijn band met muziek bestaat al veel langer. Als jongetje was ik helemaal weg van de klank en het uiterlijk van de klarinet, en dat is dan ook mijn instrument geworden. Ik ben jarenlang lid geweest van het Nijmeegs Studentenorkest CMC, zodat het spelen in een grote zaal mij wel bekend is. Sinds 20 jaar speel ik in het Bosch Blazers Ensemble, een dubbelkwintet van houtblazers, in Den Bosch. Naast geneeskunde heb ik ook Russisch gestudeerd, omdat ik veel van taal houd en gefascineerd was door het geheimzinnige karakter van het Oosten. Dit heeft weer geleid heeft tot vele reizen en contacten met dat land en Russen. Dat we nu in het Ruslandjaar – waarin zoveel andere culturele activiteiten plaatsvinden – dit bijzondere concert mogen geven, maakt het voor mij extra feestelijk.