REPETITOR

Jos Schroevers

Jos Schroevers (1976) is een jonge ambitieuze dirigent die op een gepassioneerde wijze zijn liefde voor de muziek weet over te brengen op musici en publiek. Zijn sterk ontwikkelde communicatieve en pedagogische vaardigheden in combinatie met zijn emotionele expressie zorgen ervoor dat hij een veel gevraagde dirigent is bij zowel blaasorkesten als symfonieorkesten. Jos vindt het belangrijk om innovatief bezig te zijn als het gaat om klassieke muziek en houdt hij nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten. Daarnaast heeft hij belangstelling voor verschillende vormen van kunst, waarbij hij probeert disciplines met elkaar te versmelten. Ook het werken met bekende solisten, zowel vocaal als instrumentaal, is een belangrijke drijfveer voor hem.

Zijn interesse voor dirigeren begon al op tienjarige leeftijd toen hij zijn eerste baton (dirigeerstokje) kreeg van Heinz Friesen. Heinz Friesen is voor Jos altijd een grote muzikale inspirator geweest. Al snel werd duidelijk dat een nieuwe dirigent was geboren. Zijn muzikale loopbaan startte in 1996 aan het Sweelinck conservatorium Amsterdam waar hij klassiek slagwerk studeerde bij Jan Pustjens, Marinus Komst en Peter Prommel.

Vanaf 1998 volgde hij de bacheloropleiding directie aan het Brabants Conservatorium en later zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In de loop van de tijd is Jos zich ook gaan toeleggen op orkest en opera directie. Hij bezocht in de afgelopen 10 jaar zeer regelmatig repetities van het Koninklijk Concertgebouworkest waarbij hij zich liet inspireren door de geweldige repetitietechniek van verschillende dirigenten van statuur. Dit was vooral bij de chef dirigent Mariss Jansons en voormalig chef-dirigenten Riccardo Chailly en Bernard Haitink, maar ook bij de gastdirigenten Daniel Gatti en Nicolaus Harnoncourt.

Gedurende zijn studie Master Orchestra & Opera Conducting aan de Zuidelijke Hogeschool der Kunsten te Tilburg kwam zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de zeer inspirerende lessen van Louis Buskens, Antony Hermus en Lucas Vis. Deze studie sloot hij CUM LAUDE af met een project bij het Philharmonisches Orchester uit Hagen (Duitsland).

Hij acteerde daarbij zelf als assistent dirigent o.a. bij het Nationaal Jeugd Orkest, Noord Nederlands Orkest, De Anhaltische Philharmonie Dessau, Dutch National Opera Academy en l’Orchestre de l’Operá de Rouen.

In de afgelopen jaren volgde hij ook diverse masterclasses in binnen en buitenland waaronder St. Petersburg, Londen en New York. Bij de laatste werd hij uit meer dan 100 kandidaten geselecteerd werd als één van de 8 deelnemers en werd hij uitgekozen om Le Sacre du Printemps te dirigeren bij het afsluitende concert.

Onlangs nog maakte hij als gastdirigent zijn debuut bij het professionele symfonie orkest Sinfonia Rotterdam, het Wings Ensemble en bij het Jeugd Orkest Nederland.

Op dit moment is Jos chef dirigent van het studenten orkest van de Technische Universiteit Auletes uit Eindhoven en artistiek leider en dirigent van de opera Sjoerd bij muziekproducties RIXT!

Tot slot is Jos de winnaar van de prestigieuze Nederlandse dirigentenprijs van het Kersjesfonds welke hij heeft ontvangen op 28 oktober 2011 in het Concertgebouw te Amsterdam!